شرایط و مدارک تبدیل انواع شرکت (سهامی،هلدینگ و دانش بنیان)
تبدیل شرکت مسئولیت محدود به سهامی خاص و سهامی عام یا شرکت تضامنی به شرکت دانش بنیان و هلدینگ (مادر)، شرایط و اصولی طبق قانون تجارت دارد که در این گفتار، اطلاعات مطلوبی در اختیار علاقمندان به تبدیل ماهیت حقوقی شرکت و موسسه خود در این رابطه، قرار می دهد. شرکت های دانش بنیان، معافیت مالیاتی دارد و شرکت سهامی عام، امتیازات ویژه ای به نسبت شرکت مسئولیت محدود دارد که در این گفتار هلدینگ ملاصدرا اشاره شده است.
اگر شما مخاطب گرامی، مشتاق تبدیل وضعیت شرکت یا موسسه خود هستید، نظرات و دیدگاه ها و تجارب خود را از طریق بخش کامنت در انتهای گفتار به اشتراک بگذارید.
با ما همراه باشید.
منظور از تبدیل شرکت چیست؟
منظور از تبدیل شرکت این نیست که شما صرفا سهامدار یا هیات مدیره شرکت را تغییر داده یا نام شرکت را عوض کنید. این ها منظور و مفهوم تبدیل شرکت نیست. منظور از تبدیل شرکت آن است که بدون این که شخصیت حقوقی شرکت دست خوش تغییر شود و شخصیت حقوقی آن در اساسنامه، تغییر ژرف و شگرف داشته باشد، شرکت بتواند شکل و قالبی جدید پیدا کند.
مثل این که شما یک شرکت مسئولیت محدود دارید و بخواهید آن را شرکت سهامی خاص تبدیل کنید. یا شرکت سهامی خاص دارید و می خواهید آن را به سهامی عام یا تضامنی یا دانش بنیان تغییر دهید. یا شرکت تضامنی دارید و می خواهید ان را به شرکت سهامی خاص تغییر دهید.
تبدیل شرکت سهامی خاص به سهامی عام، صرفا با تغییر اساسنامه و افزایش سهامداران، امکان پذیر نیست. شرکت های سهامی عام، شرایطی برای ثبت دارند که در ادامه به آن اشاره شده است. اگر قصد دارید تا شرکت شما در بورس پذیرفته شود، بایستی شرایط ورود به بورس را داشته و سهامی عام باشد و باید از طریق این سازمان دولتی، مجوز لازم را کسب کنند که خود مسیر چند ساله و پیچیده ای دارد و ویترین اقتصاد ایران در سامانه tsetmc.com قابل مشاهده است. لذا شرکت سهامی خاص نمی تواند وارد بورس ایران شود.
در قانون تجارت کشور، تبدیل شرکت های تجاری با توجه به اقتضای تجاری، مورد پذیرش قرار می گیرد. این به آن معنی نیست که شما می توانید هر شرکتی را با هر وضعیتی ، تبدیل کنید. البته تبدیل هر شرکتی به سهامی عام، صرفا از کانال بورس امکان پذیر است و پس از دریافت مجوز بورس، می توان نسبت به تغییر اساسنامه در سایت روزنامه رسمی قوه قضاییه اقدام کرد.
در ادامه نگاهی داریم به شرکت سهامی و انواع آن و شرایط تبدیلش.
شرکت سهامی و انواع شرکت سهامی
شرکت سهامی، رایج ترین نوع یک مجموعه حقوقی ثبت شده در ایران است. در ایران، صدها هزار شرکت سهامی داریم. بر اساس قانون تجارت، شرکت سهامی، یک شرکت بازرگانی است. چه در اساسنامه آن قید بازرگانی و صادرات و واردات قید شده باشد چه نباشد. پس، شرکت سهامی، پس از این که ثبت شد، در فهرست شرکت های تجاری قرار می گیرد.
اگر برای انجام امور غیر تجاری، مثل خرید و فروش آپارتمان تاسیس شده باشد، لذا شرکت، بازرگانی محسوب می شود. پس می توان نتیجه گرفت که لایحه اصلاح قانون تجارت در مورد شرکت های خاص و عام، قائل به استثنا شده است. این استثنا می تواند راه را برای ورود شرکت های سهامی خاص با سرمایه کوچک به سمت بورسی شدن و سهامی عام شدن در ایران عصر 1400 که شاهد تغییر اقتصاد از بانک پایه به سرمایه پایه هستیم، فراهم کند.
در شرکت های سهام، تعداد شرکا نباید از 3 نفر کمتر شود. شرکت سهامی عام شرکتی است که موسسان آن بخشی از سرمایه شرکت را از طریق فروش سهام به مردم تامین می کنند. مثل عرضه اولیه شرکت های پذیرفته شده در بورس که معمولا 10 تا 20 درصد کل سهام را از طریق عرضه اولیه در زمان و روز مشخص، در اختیار سهامداران حقیقی و حقوقی قرار می دهند مثل عرضه اولیه پتروشیمی پارس و نوری و . . . .
شرکت های سهامی خاص شرکت هایی هستید که همه سرمایه آن ها در زمان تاسیس شرکت بایستی صرفا توسط موسسین تامین شود و حق عرضه اولیه سهام و پذیره نویسی ندارند. شرکت سهامی عام را نمی توان به سهامی خاص تبدیل کرد. اما شرکت سهامی خاص با طی فرآیندهای پذیرش در بورس، می تواند سهامی عام شود.
شرایط تبدیل شرکت شرکت سهامی خاص به شرکت سهامی عام
شرایط تبدیل شدن شرکت سهامی خاص به شرکت سهامی خاص که در ایران عصر 1400 شمسی در کانون توجه بسیاری از فعالان کسب و کار و کارآفرینی برای حضور در بازار بورس و فرابورس ایران قرار خواهد گرفت و می توان از خدمات تخصصی هلدینگ ملاصدرا در این عرصه استفاده کرد به شرح زیر است:
- مجمع عمومی فوق العاده شرکت سهامی خاص که قصد تبدیل به سهامی عام دارد، بایستی در نشستی، این موضوع را مصوب کند در راستای اجرای ماده دویست و هفتاد و هشتم قانون تجارت.
- سرمایه شرکت سهامی خاص که می خواهد به شرکت سهامی عام تبدیل شود، بایستی در حد موارد اعلامی بر اساس ماده 278 و 283 قانون تجارت باشد. مبلغ سهام جدید بایستی در حین پذیره نویسی ،تادیه شود.
- بایستی برای تبدیل شرکت سهامی خاص به سهامی عام، 2 سال از تاریخ تاسیس و ثبت شرکت گذشته باشد و 2 ترازنامه آن به تصویب مجمع عمومی صاحبان سهام رسیده باشد.
- اساسنامه شرکت بایستی بر اساس مقرراتی که درباره شرکت سهامی عام وجود دارد ،تنظیم یا اصلاح شود.
- شرکتبایستی در عرض 30 روز از زمانی که مجمع عمومی فوق العاده صاحبان سهام، تبدیل شرکت را تصویب کرد، صورت جلسه مجمع عمومی فوق العاده را به ضمیمه مدارک اعلامی در ماده 279 قانون تجارت به مرجع ثبت شرکت ها ارائه کند.
- مرجع ثبت شرکت ها نیز باید مندرجات ارائه شده را با قانون تطبیق داده و پس از آن، تبدیل شرکت را ثبت و مراتب را به هزینه شرکت در روزنامه کثیرالانتشار که آگهی های شرکت در آن چاپ میشود، آگهی کند.
- اگر سرمایه شرکت سهامی خاص از حداقل مقرر برای شرکت سهامی عام کم تر باشد، بایستی شرکت سهامی خاص نسبت به افزایش سرمایه اقدام کند.
- مرجع ثبت شرکت ها پس از بررسی مدارک، اجازه انتشار اعلامیه پذیره نویسی می دهد. عموم مردم می توانند بر اساس اعلامیه پذیره نویسی، نسبت به خرید سهام اقدام کنند. موسسان بایستی به تعهدات پذیره نویسان رسیدگی کرده و تعداد سهام هر یک را تعیین کنند.
- ایجاد شخصیت حقوقی شرکت سهامی، منوط به ثبت نیست اما تداوم این شخصیت، منوط به ثبت است.
تبدیل شرکت تضامنی به سهامی
شرکت تضامنی از کامل ترین نوع شرکت اشخاص بوده و بر اساس ماده یک صد و شانزده قانون تجارت، شرکتی است که در اسم مخصوصی برای امور تجاری بین 2 یا چند نفر با مسئولیتی تضامنی تشکیل می شود. مثل صرافی. اگر دارایی شرکت برای تادیه همه قروض شرکت کافی نباشد، هر یک از شرکا مسئول پرداخت همه قرض هستند. مسئولیت شرکا مثل شرکت مسئولیت محدود، محدوده به سرمایه یا آورده نیست و مسئولیت شرکا نامحدود است و به کلیه بدهی ها تسری دارد.
طبق ماده یک صد و سی و پنجم قانون تجارت، هر شرکت تضامنی قادر است که با تصویب همه شرکا، به شرکت سهامی تبدیل شود. رضایت همه شرکا مبنی بر تبدیل شرکت الزامی است. از بین بردن اصل تضامن از طریق پرداخت بدهی های شرکت و تسویه حساب با طلبکاران (creditor) الزامی است. همه مقررات مربوط به تشکیل شرکت سهامی را باید رعایت کند.
شرایط تبدیل شرکت سهامی به شرکت دانش بنیان
در سال های اخیر، شاهد رشد شرکت های دانش بنیان (KNOWLEDGED BASED) هستیم. شرکت دانش بنیان، شرکتی است که بر اساس علم و دانش و فناوری خاصی بنا شود و هدف از پایه گذاری نیز کمک به توسعه و بهبود بخش صنعتی و تولیدی و کشاورزی ایران بر اساس علوم و تحقیقات جدید باشد. لذا هر شرکتی، دانش بنیان نیست. حتی اگر سهامدارانش هم اساتید دانشگاهی باشند.
باید شرکت را تاسیس کنید. شرکت سهامی خاص معمولا انتخاب می شود. با این حال مهم نیست که شرکت شما سهامی خاص باشد یا مسئولیت محدود یا تضامنی یا حتی سهامی عام یا حتی تعاونی. برای ثبت همه این نوع شرکتها، خدمات تخصصی هلدینگ ملاصدرا با کادر مجرب، در اختیار شما است.
شاخص هایی برای ثبت شرکت دانش بنیان در ایران وجود دارد. مثلا:
- دو سوم موسسان بایستی مدرک لیسانس یا بالاتر داشته و حداقل 3 سال سابقه مدیریتی یا فعالیت علمی داشته باشند. اختراع داخلی یا بین المللی ثبت شده داشته و نیمی از درآمد شرکت از دستاوردهای علمی و پژوهشی حاصل شود نه دلالی کالا و خدمات. شرکت بایستی حداقل به مدت 6 ماه برای 3 نفر، لیست بیمه تامین اجتماعی رد کرده باشد.
- شرکت دانش بینان بایستی تولید کننده کالا در حوزه دانش بنیان باشد.
- تولیدات شرکت بایستی دانش بنیان بوده و در قالب کالای جدید عرضه شود. دانش باید بومی و محصول شرکت باشد.
اگر شرکتی تبدیل شود به شرکت دانش بنیان، معافیت از پرداخت مالیات دارد. دریافت عوارض حقوق گمرکی داشته و از سود بازرگانی بهره مند می شود و از عوارض مالیاتی به مدت 15 سال معاف خواهد شد. استفاده از تسهیلات با سود کم و باز پرداخت طولانی مدت از دیگر فواید تبدیل شرکت به شرکت دانش بنیان است.
به منظور ثبت شرکت دانش بنیان، بایستی شرایط و مدارک لازم برای ثبت چنین شرکت های فناورانه را در سایت کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت ها و موسسات دانش بنیان و نظارت بر اجرا معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری دنبال کنید. سایت: daneshbonyan.isti.ir به کلیه پرسش های شما پاسخ می دهد. هلدینگ ملاصدرا آماده است تا با پرونده های موفق، خدمات ثبت شرکت دانش بنیان و پیگیری پرونده های متقاضیان را تا حصول موفقیت، ارائه کند.
در گام اول، بایستی به سایت www.daneshbonyan.ir مراجعه نموده و پس از بررسی آئیننامهها و قوانین و در صورت دارا بودن شرایط مندرج در آئین نامه در قسمت «مصوبات کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتها و مؤسسات دانشبنیان و نظارت بر اجراء»، در سامانه ارزیابی شرکتها و موسسات دانشبنیان (http://www.reg.daneshbonyan.ir) ثبت نام نمایند.
تبدیل شرکت سهامی خاص به هلدینگ
هلدینگ در واقع شرکتی است که سهام چند شرکت را خریداری و نگهداری می کند. ازطریق مالکیت سهام، فعالیت های شرکت های تابعه خود را کنترل کرده اما وارد فعالیت تجاری آن ها نمی شوند. هلدینگ بایستی بیش از 50 درصد سهام شرکت های زیر مجموعه خود را در اختیار داشته باشد. تفاوت شرکت هلدینگ با شرکت سرمایه گذاری آن است که ادعای مدیریتی داشته و قصد نقش آفرینی در تصمیمات و عملیات شرکت ها دارند اما شرکت های سرمایه گذاری چنین الزامی ندارند و صرفا سهامدار عمده هستند و از سود سالانه شرکت ها بهره مند می شوند.
از این رو این شرکت های هلدینگ در تلاش هستند تا از طریق تملک شرکت های دیگر که عموما در صنایع مشابه فعالیت می کنند ، یک گروه تخصصی را تشکیل داده تا بدین طریق بتوانند از مزایایی برخوردار شوند که از آن جمله می توان به هم افزایی اشاره داشت.
برای تبدیل شرکت سهامی خاص به هلدینگ بایستی فرم های مربوط به تقاضای تبدیل به شرکت هلدینگ را تکمیل کرده و مدارک و مستندات به مدیریت نظارت بر نهادهای مالی ارسال سازمان بورس و اوراق بهادار ارسال شود. تشکیل مجمع عمومی فوق العاده شرکت مورد نظر و تصمیم گیری سهامداران دارای حق رای درباره تغییر موضوع فعالیت شرکت و ثبت تغییر موضوع فعالیت شرکت در اداره ثبت شرکت ها از جمله فرآیند های ثبت هلدینگ است.
شرکت های هلدینگ طبق ماده 4 آیین نامه اجرایی قانون بازار اوراق بهادار ایران تشکیل می شوند. اسامی کلیه شرکت های هلدینگ (مادر) سهامی عام یا سهامی خاص را در سایت cfi.CODAL.IR مشاهده کنید.
شمار شرکت های هلدینگ ثبت شده در اقتصاد ایران در یک دهه اخیر روند صعودی داشته است. این سیگنال مهمی برای کارآفرینان و فعالان اقتصادی کشور در حوزه های مختلف صنعت و خدمات است که بایستی از این اکوسیستم کارآفرینی نیز برای ارزش آفرینی و ثروت آفرینی در اقتصاد ایران عصر 1400، بهره مند شد.
مخاطب گرامی
هلدینگ ملاصدرا علاوه بر ارائه خدمات تبدیل شرکت به فعالان کسب و کار کشور، در زمینه اخذ مجوز کسب صنفی برای مشتاقان در سراسر کشور نیز فعالیت دارد. هم چنین دریافت گواهینامه های بین المللی، ثبت برند، ثبت هر نوع شرکت و تعاونی در سراسر کشور ، از دیگر فعالیت های موفق این مجموعه است.
برای انجام و پیگیری مسائل اداری مربوط به این موضوعات، می توانید از خدمات کارشناسان مجرب ما با پرونده های موفق در سال های اخیر، بهره مند شوید که مشاوره و اخذ مجوز کار ایمن و اخذ رتبه و گرید پیمانکاری و اخذ پروانه کسب بازاریابی شبکه ای نیز از جمله آن موارد است.
لینک این گفتار را از طریق کانال ها و گروه هایی که در شبکه های اجتماعی عضو هستید، به اطلاع همکاران و فعالان کسب و کار و گروه های تلگرامی بورسی و مدیریتی برسانید. اینستاگرام و تلگرام هلدینگ ملاصدرا را فالو کنید تا هر روز در جریان جدید ترین گزارش ها و اخبار این هلدینگ در ارائه خدمات مشاوره حقوقی و مالیاتی به فعالان کسب و کار ایران عصر 1400 باشید.