شرایط و مدارک دریافت مجوز رسانه چاپی و الکترونیکی در ایران
مجوز رسانه برای فعالیت های رسانه ای چاپی و دیجیتالی و تاسیس خبرگزاری در کشور الزامی است. البته اکنون که فعالیت های رسانه ای، وارد فضای دیجیتالی نیز شده است، اخذ مجوز برای فعالیت رسانه های دیجیتالی نیز الزامی شده است. مرکز رسانه های دیجیتالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مسئول بررسی درخواست متقاضیان راه اندازی رسانه های دیجیتال از طریق پرتال ساماندهی دات آی آر است. اما به صورت کلی، صدور مجوز خبرگزاری و رسانه چاپی در حوزه اختیارات معاونت مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بوده و ارتباطی به وزارت ارتباطات و وزارت صمت ندارد.
تا کنون بیش از 6 هزار مجوز رسانه ای مکتوب و بیش از 100 مجوز برای رسانه خارجی در ایران صادر شده است که اطلاعات آن در سامانه جامع رسانه های کشور در دسترس عموم است.
در این گفتار هلدینگ ملاصدرا، اطلاعات خوبی درباره شرایط و مدارک و پروسه درخواست مجوز رسانه ارائه شده است. اگر شما مخاطب گرامی ،خواهان حضور در دنیای جذاب رسانه ها هستید و تجربه ای در این زمینه تاسیس سایت خبری یا انتشار روزنامه یا هفته نامه یا ماهانه در یکی از استان های کشور دارید، مراتب را از طریق بخش کامنت در انتهای گفتار به اشتراک بگذارید.
با ما همراه باشید.
مجوز رسانه به چه دردی می خورد؟
این یکی از سوالات پیش رو است. بسیاری می پرسند که در عصر اینترنت و فضای دیجیتال، چرا باید رسانه چاپی داشت؟ چه فایده ای دارد؟ توجه کنید که همچنان کتاب های چاپی و هفته نامه ها و روزنامه ها و ماهنامه های چاپی، در داخل و خارج از کشور، مشتری دارد و مخاطبان خاص خود را دارد. اگر چه بازدید از آن ها به نسبت رسانه های دیجیتالی کم تر است. اما به هر حال، آگهی های دولتی ، آگهی تغییرات و مجامع شرکت های سهامی خاص و سهامی عام باید در جراید و روزنامه رسمی منتشر شود و هنوز هم رسانه های غیر دیجیتالی، مخاطبان زیادی دارند.
بنابراین اگر خواهان دریافت مجوز رسانه هستید، تلاش کنید وارد حوزه هایی شوید که رقیب کمی وجود دارد و دست کمی دیده می شود. مثل حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات یا مسائل دانشگاهی و تحصیلی که هفته نامه یا ماهنامه عمومی یا تخصصی مربوط به این عرصه ها، می تواند مشتریان خاص خود را که جمعیت زیادی در ایران شامل می شود، جذب کند.
خدمات مالی و بانکی و بیمه ای و تسهیلات مادی و معنوی در طول سال در اختیار صاحبان مجوز رسانه قرار می گیرد که جزییاتش را در سایت e-rasaneh.ir دنبال کنید.
اداره کل مطبوعات و خبرگزاری های داخلی و پایگاه های اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مسئول صدور مجوز رسانه در ایران است. اگر شما مجوز انتشارات دارید، دال بر مجوز انتشار رسانه چاپی نیستد.
فرآیند صدور مجوز انتشار رسانه
قانون مطبوعات ایران که در سال شصت و چهار تصویب شده است و آیین نامه اجرایی قانون مطبوعات، از جمله قوانینی است که متقاضیان دریافت مجوز رسانه بایستی اشراف اطلاعاتی کامل بر مفاد آن داشته باشند. برای درخواست مجوز رسانه بایستی به سامانه ای رسانه دات آی آر یعنی e-rasaneh.ir مراجعه کنید.
صاحب امتیاز و مدیرمسئول برای رسانه مورد نظر بایستی معرفی شده و رونوشت شناسنامه و کارت ملی متقاضیان بارگذاری شود. شرایط و ضوابط اعلام شده باید مطالعه شده و تقاضای مجوز انتشار رسانه در سامانه، ثبت و کد پیگیری دریافت شود.
اگر مدیرمسئول با صاحب امتیاز متفاوت است، بایستی فرم مدیر مسئولی تکمیل شود. پس از 72 ساعت کاری، بررسی اولیه درخواست متقاضی انجام شده و مدارک بارگذاری بررسی می شود و راستی آزمایی خواهد شد.
اگر مدارک بارگذاری شده در سایت، نقص داشته باشد، بایستی ظرف 60 روز نسبت به تکمیل مدارک اقدام شود. اگر درخواست شما مختومه شود، تا 90 روز امکان ثبت مجدد درخواست در سامانه را ندارید. اگر درخواست شما تایید شود، بایستی مدارک خود را در دفاتر اسناد رسمی برابر اصل کرده و به نشانی دبیرخانه معاونت مطبوعاتی در تهران پست کنید.
توجه کنید که به منظور صدور مجوز رسانه، اخذ استعلام از مراجع سه گانه یعنی وزارت اطلاعات، وزارت دادگستری و نیروی انتظامی برای مدیرمسئول و صاحب امتیاز صورت می گیرد. حداکثر 60 روز این مراجع فرصت دارند تا مستندات و مدارک خود را به دبیرخانه هیات اعلام کنند و اگر هیچ پاسخی ندهند، صلاحیت متقاضی، تایید شده تلقی می شود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان محل درخواست مجوز رسانه می تواند نظر خود را پیش از صدور برگ رای، در سامانه ثبت کند. در جلسه هیات نظارت بر مطبوعات، درخواست متقاضی بررسی و نظر قطعی اعلام می شود. نظر هیات در قالب پیامکی به متقاضی اعلام می شود.
شرایط و ضوابط اشخاص حقیقی متقاضی مجوز رسانه
- تابعیت ایران داشته باشد.
- به جمهوری اسلامی ایران پایبند بوده و التزام عملی به قانون اساسی داشته باشد.
- حداقل بیست و پنج سال سن تمام داشته باشد.
- عدم حجر و ورشکستگی به تقلب و تقصیر احراز شود.
- متقاضی بایستی عدم اشتهار به فساد داشته و سابقه محکومیت کیفری بر اساس موازین اسلامی که موجب محرومیت از حقوق اجتماعی می شود نداشته باشد.
- متقاضی بایستی صلاحیت علمی در حد کارشناسی و یا پایان سطح در علوم حوزوی داشته باشد. مدارک دانش آموختگان خارج از کشور بایستی به تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برسد.
- متقاضی مرد بایستی کارت پایان خدمت ارائه کند.
- گردش مالی برای بررسی توانایی مالی راه اندازی رسانه، الزامی ندارد.
شرایط و وضوابط اشخاص حقوقی متقاضی دریافت مجوز رسانه
- مراحل قانونی ثبت شخصیت حقوقی طی شده و در اساسنامه خود مجاز به انتشار نشریه باشند.
- زمینه فعالیت شرکت یا موسسه متقاضی، مربوط به نشریه باشد.
- محدوده جغرافیایی انتشار رسانه در همان محدوده جغرافیایی شخصیت حقوقی است.
- 3 عکس پرسنلی مدیرمسئول و صاحب امتیاز ارائه شود.
- رونوشت کارت ملی هوشمند و شناسنامه مدیرمسئول و صاحب امتیاز ارائه شود.
- رونوشت مدرک تحصیلی ارائه شود.
- بالاترین مقام مسئول در شرکت یا موسسه، درخواست دریافت مجوز رسانه داشته باشد.
- آگهی ثبت شرکت و ثبت تغییرات در روزنامه رسمی قوه قضاییه ضمیمه مدارک شود
- رونوشت اساسنامه یا قانون تشکیل شخصیت حقوقی که صراحتا به انتشار نشریه یا پایگاه خبری اشاره کرده باشد، ضمیمه شود.
- اگر متقاضی حقوقی دولتی است، مجوز کمیسیون انتشارات دولتی الزامی است.
- اگر حزب هستید، ارائه مجوز تاسیس یا پروانه فعالیت قانونی برای احزاب یا جمعیت ها و بنیادها الزامی است.
گردش کار صدور مجوز رسانه را در عکس زیر مشاهده میکنید.
اگر هیات نظارت بر مطبوعات، موافقت خود را با صدور مجوز رسانه برای متقاضی اعلام کرد، پروانه توسط واحد صدور، صادر و به هیات نظارت ارسال می شود. معاون مطبوعاتی، پروانه را امضا و پروانه امضا شده به واحد صدور انجام مراحل پستی ارسال می شود.
شرکت در آزمون قانون مطبوعات برای متقاضی حقیقی الزامی است.
سقف زمانی صدور مجوز رسانه
طبق قانون، هیات نظارت بر مطبوعات وظیفه دارد که ظرف 90 روز از تاریخ رسمی دریافت تقاضا جهت امتیاز به یک نشریه درباره صلاحیت متقاضی و مدیر مسئول با رعایت شرایط مقرر در قانون مطبوعات، رسیدگی لازم را انجام داده و مراتب رد یا قبول تقاضا را با ذکر دلایل و شواهد جهت اجرا به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گزارش کند. وزارت ارشاد در این هیات، یک رای دارد.
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی موظف است ظرف 60 روز از تاریخ موافقت هیات نظارت برای متقاضی ، پروانه انتشار صادر کند. مدت اعتبار جواز رسانه بر خلاف جواز نشر، دائمی است. هیچ هزینه ای هم ندارد.
راهنمای ثبت درخواست در سامانه صدور مجوز رسانه
کد و رمز عبور برای ورود به سایت نیاز دارید. لذا نسبت به دریافت کد و رمز عبور اقدام کنید. پس از ورود، در منو سمت راستی، بش اطلاعات تکمیلی را انتخاب کرده و به همه پرسش های این بخش پاسخ دهید. سپس ، اطلاعات ثبت شده را ذخیره کرده و پاسخ های کامل و دقیقی بدهید که قابل راستی آزمایی و مستند و مستدل باشد. امکان ویرایش اطلاعات پس از تایید اطلاعات، میسر نیست.
وارد قسمت اسناد شده و تصاویر اسناد مورد درخواست را در سامانه بارگذاری کنید. بیش از 1 مگابایت حجم نداشته باشد. در این قسمت باید اسناد زیر را بارگذاری کنید. لذا چه خواستید از طریق هلدینگ ملاصدرا درخواست صدور مجوز رسانه کنید چه به صورت شخصی، به موارد زیر دفت کنید و آن ها را آماده کنید:
- آثار منتشر شده شما در صورتی که سابقه نشر آثار به عنوان خبرنگار دارید.
- سوابق شغلی مستند
- صفحه اول شناسنامه
- صفحه توضیحات شناسنامه
- صفحه دوم شناسنامه
- گواهی عدم اعتیاد برای اخذ نمایندگی رسانه
- گواهی عدم سوء پیشینه برای اخذ نمایندگی رسانه
- مدرک تحصیلی معتبر
- نمونه امضا
- رونوشت کارت ملی هوشمند
- کارت پایان خدمت آقایان
اگر که صاحب امتیاز معرفی شده برای اخذ مجوز رسانه (متقاضی مجوز رسانه) فردی حقوقی باشد با توجه به نوع کاربری حقوقی (دولتی ، خصوصی غیرانتفاعی ، خصوصی ، حزبی ، نهادهای عمومی غیر دولتی) در بخش “اسناد” می بایست مدارک مرتبط را ارسال نماید .
این مدارک شامل نامه بالاترین مقام مسئول برای معرفی مدیرمسئول و” نماینده قانونی” برای تمامی کاربران حقوقی خواهد بود . اگر کاربر حقوقی از نوع “دولتی” باشد “می بایست مجوز کمیسیون انتشارات دولتی برای شخصیت های حقوقی دولتی “را بارگذاری نماید. چنانچه نوع کاربر حقوقی،”خصوصی” باشد بارگذاری “تصویر آگهی تاسیس و تغییرات در روزنامه های رسمی قوه قضائیه” و “تصویراساسنامه یا قانون تشکیل شخصیت حقوقی که در آن صراحتأ به انتشار نشریه یا فعالیت پایگاه خبری اشاره شده است” ، الزامی است.
اگر نوع کاربر حقوقی ،”حزبی” باشد “علاوه بر موارد فوق ، بارگذاری تصویر” مجوز تاسیس یا پروانه فعالیت قانونی برای احزاب ، جمعیت ها ، انجمن ها ، بنیادها ،تشکل های صنفی و … الزامی می باشد.
دقت کنید که تصاویر ارسال شده می بایست بصورت رنگی از اصل مدارک درخواستی تهیه شده باشند. متقاضیانی که به تازگی فارغ التحصیل شده اندو هنوز مدرک تحصیلی دریافت ننموده اند باید گواهی دانشگاه محل تحصیل خود را که شامل اعلام فراغت از تحصیل ایشان و تعداد واحد های گذرانده شده می باشد، ارائه نمایند.
متقاضیانی که مدرک تحصیلی خود را از دانشگاهه ای خارج از کشور اخذ نموده اند باید حتماً ارزشنامه مدرک تحصیلی خود را که به تایید کمیسیون ارزشیابی مدارک تحصیلی رسیده باشد ارائه نمایند. متقاضیانی که تحصیلات حوزوی داشته باشند ، باید گواهی مرکز مدیریت حوزه علمیه قم یا حوزه های علمیه معتبر دیگر را در خصوص پایه و سطح تحصیلات خود ارائه نمایند. (حداقل اتمام سطح دو یا پایه هشت)
پس از اطمینان از تکمیل کردن اطلاعات خواسته شده و ارسال تصاویر مدارک درخواستی با ورود به بخش مجوز ها –درخواست مجوز-نشریه عمومی را انتخاب نمایید . در صورتی که اطلاعات خواسته شده قبلی کاملا بارگذاری شده باشد شما می توانید ثبت درخواست را آغاز نمایید و در غیر اینصورت پیغام خطا دریافت خواهید نمود و سامانه اجازه ثبت درخواست به شما نخواهد داد .
درخواست شما برای صدور مجوز رسانه چاپی باید در قالب یکی از موارد معرفی شده در عکس زیر باشد.
اگر قصد راه اندازی پایگاه خبری دارید یا قصد تاسیس خبرگزاری دارید نیز دریافت مجوز رسانه از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی الزامی است. شما می توانید 3 نام برای رسانه خود انتخاب کنید. اگر قبلا دامنه ثبت کرده و سایتی راه اندازی کرده اید، می توانید نام فارسی دامنه را درج کنید.
“گستره توزیع” محدوده جغرافیایی توزیع نشریه را مشخص می نماید . انواع این گستره عبارتند از : سراسری : این گستره به معنای توزیع کشوری می باشد و صاحب امتیاز نشریه محدودیتی به لحاظ محدوده جغرافیایی ندارد . منطقه ای : در این حالت صاحب امتیاز می تواند تا 5 استان همجوار را انتخاب کرده و نشریه را در همان محدوده جغرافیایی توزیع نماید . استانی : در این گستره متقاضی فقط یک استان را می تواند انتخاب نماید . محلی : به نشریه ای محلی اطلاق می شود که فقط امکان توزیع در یک شهر داشته باشد .
مخاطب عزیز
هلدینگ ملاصدرا علاوه بر ارائه خدمات اخذ مجوز رسانه و فروشگاه اینترنتی برای مشتاقان کسب و کار های اینترنتی، در زمینه اخذ مجوز کسب صنفی برای علاقمندان این حوزه نیز در سراسر کشور فعالیت دارد. هم چنین دریافت گواهینامه های بین المللی، ثبت برند، ثبت اپلیکیشن، ثبت هر نوع شرکت و تعاونی در سراسر کشور ، از دیگر فعالیت های موفق این مجموعه است.
برای انجام و پیگیری مسائل اداری مربوط به این موضوعات، می توانید از خدمات کارشناسان مجرب ما با پرونده های موفق در سال های اخیر، بهره مند شوید که مشاوره و اخذ مجوز کار ایمن و اخذ رتبه و گرید پیمانکاری و اخذ پروانه کسب بازاریابی شبکه ای نیز از جمله آن موارد است.
لینک این گفتار را از طریق کانال ها و گروه هایی که در شبکه های اجتماعی عضو هستید، به اطلاع همکاران و فعالان کسب و کار و گروه های تلگرامی روزنامه نگاران و خبرنگاران و وب مسترها و برنامه نویسان برسانید. اینستاگرام و تلگرام هلدینگ ملاصدرا را فالو کنید تا هر روز در جریان جدید ترین گزارش ها و اخبار این هلدینگ در ارائه خدمات مشاوره حقوقی و مالیاتی به فعالان کسب و کار ایران عصر 1400 باشید.