شرایط و مدارک دریافت پروانه ساختمان و اخذ جواز شهرداری
پروانه ساختمان و شرایط و مدارک و مراحل صدور آن به صورت کامل در این گفتار هلدینگ ملاصدرا ارائه شده است. پیش از هر نوع فعالیت ساخت و ساز در شهر، اخذ مجوز ساخت از شهرداری الزامی است. پرداخت عوارض شهرداری و عوارض نوسازی پیش از صدور این گواهینامه، ضروری می باشد.
با ما همراه باشید.
داستان صدور پروانه ساختمانی
در ایران، انجام هر نوع فعالیت ساخت و ساز در استان های کشور، نیازمند دریافت پروانه ساختمان است. چه تکی و چه انبوه شما بایستی از شهرداری محل فعالیت خود، پروانه ساختمانی اخذ کنید که جواز ساخت و ساز است و تاریخ شروع و پایان دارد. پروانه ساختمانی به مالک یا نماینده قانونی مالک اجازه می دهد که پروژه ساخت و ساز خود را بر اساس چارچوبی که سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور و ناظران آن مشخص کرده، انجام دهند.
انجام هر نوع ساخت و ساز بدون دریافت مجوز ساختمانی غیر قانونی و غیر مجاز است. رعایت کلیه ایمنی های لازم طبق استانداردهای ابلاغی وزارت راه و شهرسازی توسط مالک پروژه، الزامی است.
مجوز ساختمانی یا جواز ساخت به این دلیل صادر می شود که اطمینان حاصل کند که ساخت و ساز شما مطابق با مشخصات قنی و رعایت اصول شهرسازی و ضوابط طرح جامع شهری خواهد بود. اگر شما قصد دریافت وام بانکی، قصد دریافت معافیت های مالیاتی، مشتاق دریافت بیمه ساختمانی هستید، بایستی پروانه ساختمان داشته باشید.
پیگیری مراحل صدور جواز ساخت و ساز و مراحل اخذ جواز ساختمانی توسط هلدینگ ملاصدرا برای متقاضیان حقیقی و حقوقی انجام می شود. جزییات بیش تر را در این گفتار مطالعه کنید.
چه وقتی بایستی مجوز ساخت و ساز گرفت؟
زمانی به مجوز ساختمانی نیاز است که مجوز ساخت و ساز برای کار عمرانی شما نیاز باشد. چون کلیه پروژه های ساخت و ساز و نوسازی به مجوز ساخت نیازی ندارد. اگر قصد دارید تا تعمیر ساده ای در سرویس بهداشتی یا تراس خانه انجام دهید، پروانه ساخت و ساز نیاز ندارید.
هر کاری که سبب اضافه کردن بنا یا تغییرات عمده در ساختار ساختمان گردد، نیازمند اخذ مجوز ساخت از شهرداری محل فعالیت عمرانی است. اگر برای کارهای ساخت و ساز، پیمانکاری را استخدام کردید، فرآیند صدور پروانه ساخت و اخذ مجوز ساخت از شهرداری توسط او محاسبه می شود.
توجه کنید که برخی تغییرات مثل تغیر مسیر لوله کشی گاز ساختمان نیازمند نظر متخصصان گاز دارد و توسط ان ها قابل انجام خواهد بود. هر مشکلی در این زمینه بایستی به اطلاع اداره گاز منطقه برسد. الزامات و نکات هر مجوز، مربوط به همان پروژه ساختمانی است و جداگانه تدوین می شود.
با انواع پروانه و جواز ساختمانی آشنا شویم
همان طور که گفتیم، مجوز ساختمانی یک سند است که اعتبار حقوقی داشته و به منظور احداث ساختمان و رعایت اصول ساخت و ساز قانونی و حرفه ای برای مالک که شرایط قانونی وی احراز شود، صادر می شود. پروانه ساختمانی در واقع اطلاعاتی از سازه را در اختیار مالک قرار می دهد که توسط وی یا پیمانکارش تحت نظارت دستگاه نظارت حقیقی یا حقوقی و مجری استخدام شده، ساخته می شود.
در پروانه ساختمانی در واقع مساحت زیربنا، تعداد طبقات، نوع اسکلت فلزی، مشخصات متقاضی صدور پروانه که حقیقی است یا حقوقی و منطقه محل فعالیت اعلام شده است. در مجوز ساختمانی علاوه بر این اطلاعات، شماره پلاک ثبتی ملک، نام مهندسین ناظر یا مهندس ناظر، تاریخ صدور مجوز و مدت اعتبار، کروکی زمین، مهلت شروع عملیات و اعتبار پروانه قید می شود.
این مجوز را می توان بر اساس درخواست مالک و تاییدیه شهرداری، تمدید کرد. پایان کار در واقع مجوزی است که پس از اتمام فعالیت ساخت و ساز و با تایید شهرداری و نهادهای ذیربط، برای مالک صادر می شود که می تواند نسبت به اخذ سند تفکیکی اقدام کند.
توجه کنید که اخذ سند مالکیت برای هر واحد مسکونی ، با ارائه پایان کار توسط ناظر و صدور پایان کار توسط مرجع صدور مجوز ساختمان، امکان پذیر است. اگر بر اساس مفاد پروانه صادر شده، تخلفی از طرف مالک پروژه رخ دهد، ناظر شهرداری وظیفه دارد که مراتب را به مرجع صدور پروانه گزارش کند. اگر نکند نیز متخلف بوده و تحت پیگرد قانونی قرار می گیرد. رعایت مقررات ملی ساختمان در پروژه های ساختمانی در 31 استان کشور الزامی است.
استعلام پروانه ساختمان نیز موضوعی است که باید فعالان این عرصه به آن توجه داشته باشید تا اسیر کلاهبرداران و مجرمان نشوند.
با مراحل صدور پروانه و جواز ساخت شهرداری آشنا شویم
صدور هر پروانه ای چه مربوط به ساخت و ساز باشد چه فعالیت های دیجیتالی و کسب و کار اینترنتی و چه صدور رتبه و گرید پیمانکاری و امثالهم که همه توسط هلدینگ ملاصدرا قابل درخواست و پیگیری است، مراحلی دارد که بایستی با مدارک متقن و کافی دنبال شود.
شهرداری ها برای متقاضیان ساخت و ساز، دفترچه با نام شناسنامه ساختمان صادر می کنند که در اختیار مالک قرار گرفته و در این دفترچه ها، صدور پروانه ساختمان و نداشتن خلافی و پایان کار همگی قابل مشاهده است. شناسنامه ساختمان ، اطلاعاتی درباره هویت ساختمان و همه موضوعاتی مرتبط با سازه را در خود جای داده است. اطلاعاتی شامل:
- زمان صدور پروانه ساختمان
- مشخصات زمین
- محل احداث سازه و نوع آن
- هویت مالک حقیقی یا حقوقی پروژه
- نوع مالکیت صاحب پروژه
- اطلاعات مهندس ناظر –محاسب و تاسیسات
- ابعاد 4 گانه پلاک و کروکی و مساحت زمین
- نوع کاربرد: مسکونی یا تجاری
- میزان تراکم بنا و مشخصات طبقات ساختمان
- وضعیت پارکینگ و اصلاحات و تغییرات سازه
- وضعیت تمدید عوارض (عوارض شهرداری و عوارض نوسازی)
- گواهی عدم خلاف
- گواهی پایان کار
مراحل 11 گانه
به منظور دریافت پروانه ساخت باید مراحل زیر را دنبال کرد:
- اول باید تشکیل پرونده بدهید. شخصی که از مالک وکالت قانونی دارد یا خود مالک، بایستی به دفاتر خدمات الکترونیک شهر مراجعه کرده و درخواست مجوز ساخت را تسلیم کند. لذا بایستی اصل و رونوشت سند مالکیت ملک یا بنا، اصل و رونوشت کارت ملی و شناسنامه و برگه تسویه حساب عوارض نوسازی و عوارض شهرداری همان سالی که قصد تشکیل پرونده دارد را به دفاتر خدمات الکترونیک شهر ارائه کند و درخواستش ثبت شود.
- دوم این است که مسئولان و کارشناسان شهرداری محل فعالیت پروژه، پس از تشکیل پرونده، روال پیش برد پروژه را در دستور کار قرار گرفته و نسبت به بازدید محل اقدام می کنند تا ابعاد ملک و عرض خیابان و بنای ساختمان و وضعیت بنا های مجاور را بررسی کنند. همه این داده ها در صدور مجوز ساخت و تعداد طبقات جدید، موثر است. اگر خانه شما مساحت کمی داشته باشد، اجازه ساخت بیش از 4 طبقه صادر نمی شود. وضعیت عقب نشینی ملک نیز در این مرحله بررسی می شود.
- سوم این است که گزارش مامور فنی و کاربری ملک بررسی می شود. با طرح تفصیلی (مثلا در تهران)، مطابقت داده می شود. کارشناس طرح تفصیلی بایستی کاربری ملک را در طرح جامع مشخص نماید. اگر ملک در یکی از طرح های شهرداری باشد، دقت بیش تری معطوف می شود و تداخل یابی خواهد شد.
- چهارمین مرحله آن است که دستور صدور نقشه داده می شود. مراحل توسط کارشناس شهرسازی دستور تهیه نقشه به مالک ابلاغ خواهد شد. در دستور نقشه، اطلاعاتی مثل ابعاد باقی مانده ملک بعد از اصلاحات مورد نظر کارشناسان شهرداری و مساحت ملک پس از اصلاحت و تعداد طبقات و سطح اشغال شده درج می شود. حجم ساختمان یعنی تعداد طبقات و سطح اشتغال هر طبقه بر طبقه پهنه ای که زمین در ان جا واقع شده و متراژ سند، تعیین می شود.
- پنجمین مرحله آن است که پس از ابلاغ دستور نقشه، به مهندس معمار ارجاع می شود. تخلف های اضافه بنا نیز موضوعی است که مالک باید درباره آن اطلاعات کافی داشته باشد.
- ششمین موضوع مربوط به طراحی نقشه است. بر مبنای دستورالعمل های شهرداری و دستور نقشه صادر شده، نقشه معماری طراحی می شود. طراحی نقشه معماری از مهم ترین مراحل صدور پروانه ساختمان بوده و حداکثر توانایی طرح به لحاظ متراژ و شمار پارکینگ ها و کیفیت و چیدمان فضاها در آن منعکس می شود.
- هفتمین گام آن است که پس از طراحی نقشه معماری توسط معمار، به شهرداری مراجعه شود تا بررسی لازم صورت بگیرد. اگر نیاز به اصلاح بود، دفتر مهندسی، ملزم به اصلاح است و پس از اصلاح، به دفاتر خدمات مهندسی ارجاع می شود تا تاییدیه نقشه دریافت گردد.
- هشتمین گام در صدور پروانه ساخت مربوط به پرداخت عوارض نوسازی شهرداری است. پس از حل شدن ایرادات ابلاغی از سوی دفاتر خدمات شهری و پرداخت عوارض شهرداری و نوسازی، صدور پروانه ساختمان آغاز می شود.
- گام نهم آن است که پس از پرداخت عوارض شهرداری و دریافت تاییدیه اداره درآمد شهرداری منطقه محل فعالیت پروژه ، بایستی مدارک پیش نویس را آماده کنید. بایستی به دفاتر خدمات الکترونیک شهری رفته و فرم درخواست تعیین ناظر را تکمیل کنید. منتظر تماس ناظر باشید . ناظر از سوی دفاتر خدمات شهری معرفی می شود. بین مالک و ناظر، قراردادی منعقد می شود.
- گام دهم مربوط به تحویل قرارداد مالک و ناظر به دفاتر خدمات الکترونیکی است. بایستی برگه تعهد رعایت اصلاحی و تعهد اخذ تاییدیه نما را که جدیدا باب شده تهیه کنید. اگر زیربنای ساختمان شما بیش از دو هزار متربع مربع است مشمول ماده 33 قانون نظام مهندسی ساختمان هستید. گزارش آزمایش مکانیک خاک و تاییدیه نقشه های تاسیسات برق و مکانیک از سوی سازمان نظام مهندسی اخذ شود.
- گام یازدهم آن است که مدارک پیش نویس که توسط مالک تهیه شده و به دفاتر خدمات ارائه شود، تسلیم شود. این مدارک شامل: برگه سبز مهر شده در 4 رشته سازه، معماری، برق و مکانیکال است. سهیمه ناظر به همراه قرارداد شما و ناظر و برگ تعهد رعایت اصلاحیه و تاییدیه نما نیز باید ارائه شود. فایل های نقشه سازه و برق و مکانیکال و چک لیست مباحث 16 و 4 بارگذاری و زلزله نیز باید ارائه شود. یادتان نرود که برگه تعهد مشاور ژئوتکنیک و تاییدیه خاک الزامی است.
- گام دوازدهم آن است که پروانه صادر می شود. رئیس صدور پروانه ساختمان و معاون شهرسازی و معماری پیش از امضاء شهردار، صدور پروانه را بلامانع اعلام می کنند. همه این مراحل، سیستمی طی می شود.
پروانه ساختمان چقدر اعتبار دارد؟
پروانه ساختمان 24 ماه از زمان صدور، اعتبار دارد. اگر در مدت اعتبار پروانه ساخت و ساز، پروژه تمام نشود، به او اخطار داده می شود و مشمول عوارض تعویق می شود. مهلت هر مرحله از عملیات ساختمانی بر اساس متراژ و تعداد طبقات در جدولی تعیین شده و معمولا 48 ماهه در نظر گرفته می شود.
مخاطب گرامی
کلیه مراحل دریافت این گواهینامه توسط هلدینگ ملاصدرا برای اشخاص حقیقی و حقوقی انجام می شود و شما از مراجعه به مراکز مربوطه در دوران کرونا و پسا کرونا، بی نیاز خواهید شد. علاوه بر این مورد، هلدینگ ملاصدرا در زمینه اخذ گواهینامه های بین المللی ، ثبت برند ، ثبت هر نوع شرکت و تعاونی در سراسر کشور فعالیت دارد و برای انجام و پیگیری مسائل اداری مربوط به این موضوعات، می توانید از خدمات کارشناسان مجرب ما با پرونده های موفق در سال های اخیر، بهره مند شوید که مشاوره و اخذ مجوز کار ایمن و اخذ رتبه و اخذ پروانه کسب بازاریابی شبکه ای نیز از جمله این موارد است.
لینک این گفتار را از طریق کانال ها و گروه هایی که در شبکه های اجتماعی عضو هستید، به اطلاع همکاران و فعالان کسب و کار برسانید.