راهنمای دریافت مجوز ماینینگ در ایران
ماینینگ در ایران نیازمند اخذ مجوز قانونی و رسمی است. در صورتی که بدون دریافت مجوز قانونی، نسبت به واکشی یا استخراج رمز ارز اقدام کنید، امکان پلمپ و ضبط کلیه اموال شما وجود دارد. رشد قیمت پادشاه رمز ارز ها (بیت کوین) از اواخر سال 2019 میلادی به این سو سبب شده تا اشتیاق ایرانیان به ماینینگ و معامله رمز ارزها افزایش یابد.
در این گزارش، نگاهی داریم به شیوه دریافت مجوز ماینینگ، بررسی دستورالعمل دریافت مجوز و صدور پروانه بهره برداری ماینینگ، شرایط لغو مجوز ماینینگ و هزینه دریافت مجوز ماینینگ در ایران.
اگر شما مخاطب گرامی، درباره موضوعات مطرح شده در این گفتار، با پرسشی روبرو شدید، مراتب را از طریق بخش کامنت در انتهای گفتار به اشتراک بگذارید.
با ما همراه باشید.
مجوز ماینینگ چیست؟
برای استخراج رمز ارزها یا همان کریپتو کارنسی ها، نیازمند دستگاهی به نام ماینر است که عمل ماینینگ را با اتصال به اینترنت، انجام می دهد. ماینینگ در برخی از کشورها، از جمله ایران، با اخذ مجوز، قانونی شناخته می شود. از سال نود و هشت، استخراج رمز ارز در ایران برای افراد که مجوز ماینینگ در اختیار دارند، مجاز است.
لذا برای امکان استخراج رمز ارز و دریافت برق قانونی و تجهیزات لازم، نیاز به مجوز بهره برداری ماینینگ دارید. البته این را توجه داشته باشید که استخراج رمز ارز در هر جایی و با هر دستگاهی ، توجیه ندارد. مخصوصا زمانی که شاهد افت شدید رمزارزها در بازار کریپتو کارنسی ها باشیم.
پیش از آنکه درباره دستورالعمل صدور مجوز ماینینگ برای استخراج رمز ارز صحبت کنیم، چند موضوع را باید بدانیم:
- حداقل توان مصرفی مجاز برای صدور مجوز ماینینگ از 250 کیلو وات به 100 کیلووات کاهش یافته است.
- استخراج رمز ارز در صورت دریافت مجوز استخراج، در شهرک های صنعتی و نواحی صنعتی، مجاز است.
- می توان در یک پلاک ثبتی، یک یا چند مجوز استخراج ماینینگ صادر کرد. این موضوع طبق ابلاغیه مهر 99 هیات تسهیل صدور مجوز کسب و کار اعلام شد.
دستور العمل دریافت مجوز ماینینگ و صدور پروانه بهره برداری ماینینگ
وزارت صنعت، معدن و تجارت ، عملیات صدور مجوز بهره برداری ماینینگ را در اختیار دارد. یعنی برای دریافت مجوز رسمی استخراج بیت کوین، نباید به وزارت نیرو یا بورس انرژی ایران مراجعه کنید. اگر چه برای تامین برق ماینینگ، احتمالا نیاز به تعامل با 2 رکن فوق الذکر خواهید داشت.
برای هر واحد حقیقی یا حقوقی استخراج کننده رمز ارز، شناسه یکتا صادر و از طریق یک سامانه اختصاصی، قابلیت راستی آزمایی دارد.
در پروانه بهره برداری، شناسه کسب و کار، ثبت دبیرخانه، گواهی امضا دفترخانه، شرایط استخراج بیت کوین، فهرست فعالیت ها و پیش بینی سرمایه گذاری و ارزش دستگاه، قید می شود. صدور جواز تاسیس، به نام چند شخص حقیقی یا حقوقی امکان پذیر نیست. در قالب ثبت شرکت مسئولیت محدود یا سهامی خاص می توانید نسبت به اخذ مجوز ماینینگ به نام شرکت، اقدام کنید.
مجوز ماینینگ، طبق ماده 24 دستورالعمل، 12 ماه اعتبار دارد. با ارائه پیشرفت فیزیکی طرح و تاییدیه آن توسط سازمان های زیر مجموعه وزارت صمت، برای دوره های بعدی قابل تمدید است. لذا مجوز استخراج، مثل مجوز نشر، 3 ساله صادر نمی شود.
مکان های استخراج رمز ارز
قانون گذار در دستورالعمل صدور پروانه بهره برداری استخراج رمز ارز اعلام کرده است که طبق ماده 5 این دستورالعمل، مکان استقرار واحد استخراج کننده رمز ارز، بایستی کاربری صنعتی داشته باشد. یعنی شما نمی توانید در زیر زمین خانه خود نسبت به استخراج رمز ارز اقدام کنید. مکان استقرار هم باید 120 کیلومتری تهران و 50 کیلومتری اصفهان و 30 کیلومتری 29 استان دیگر کشور باشد. دولت هم وظیفه ای ندارند که آب و برق و گاز و اینترنت محل استقرار دستگاه های ماینینگ را تامین کند.
اگر توان برق مصرفی تجهیزات ماینینگ شما کم تر از 100 کیلو وات باشد، صدور جواز تاسیس برای شما ممنوع است. البته می توان در مکان استیجاری که کاربرد صنعتی دارد، نسبت به دریافت مجوز اقدام کرد.
اگر واحد شما خارج از شهرک های صنعتی است، بایستی قرارداد اجاره که در دفاتر اسناد رسمی ثبت شده، ارائه کنید. اطلاعات مجوز شما در سامانه وزارت نیرو نیز ثبت می شود و انشعاب برق اختصاصی به شما تعلق می گیرد.
مشخصات نحوه واگذاری حق بهره برداری اراضی به متقاضی استخراج بیت کوین
طبق دستورالعمل 22 آبان سال 98 وزارت صنعت، معدن و تجارت، حق بهره برداری اراضی به واحد های متقاضی دریافت مجوز ماینینگ از سازمان های وزارت صمت در 31 استان کشور، با شرایط زیر اعطا می شود:
- حداقل متراژ واگذاری 300 متر و حداکثر متراژ واگذاری نیز 500 متر مربع باشد.
- قیمت واگذاری حق بهره برداری حداقل چهار برابر قیمت اراضی صنعتی است.
- تامین برق برای دریافت مجوز ماینینگ 250 کیلو وات است و حداکثر نیز 750 کیلو وات.
درباره صدور پروانه بهره برداری ماینینگ
در ماده 15 دستورالعمل صدور و بهره برداری استخراج رمز ارز ها آمده است پروانه بهره برداری ماینینگ صرفا زمانی به نام متقاضی واجد شرایط صادر می شود که ظرفیت سنجی محل و بازدید فنی توسط کارشناسان وزارت صمت انجام شده و الزامات مربوطه رعایت شود. در ماده 17 تصریح شده که محل شما بایستی الزامات زیست محیطی را رعایت کند. یعنی بهداشت ایمنی و حرفه ای و مسائل آتش سوزی و حریق و غیره، در نظر گرفته شود.
اگر خواهان تغییر نام دارنده پروانه بهره برداری رمز ارز هستید، بایستی روزنامه رسمی (برای شخص حقوقی) و گواهی دفاتر اسناد رسمی (برای شخص حقیقی) تسلیم شود. درگاه ملی مجوز های کشور در نشانی اینترنتی به آدرس: G4B.ir جزییات به روز رسانی دستورالعمل نحوه دریافت مجوز ماینینگ را اطلاع رسانی خواهد کرد.
در چه صورتی مجوز ماینینگ لغو می شود؟
- اگر امکانات استخراج رمز ارز مثل دستگاه های با کیفیت و عوامل فنی مورد نیاز برای استخراج را نداشته باشید.
- اگر درخواست کتبی برای لغو مجوز بدهید.
- عدم رعایت ضوابط مربوط به برچسب انرژی و استاندارد های کیفی توان الکترونیکی ابلاغی از سوی سازمان ملی استاندارد.
- اگر نوع، تعداد، میزان مصرف انرژی و اطلاعات توان پردازش دستگاه های شما با آنچه در صدور پروانه بهره برداری قید شده ، متفاوت باشد، پروانه شما لغو می شود. لذا مراقب این موضوع در بازدیدهای دوره ای کارشناسان باشید.
- اگر نسبت به تغییر محتویات پروانه اقدام کنید و آن را مخدوش کنید.
هزینه دریافت مجوز ماینینگ در سال 1400 چقدر است؟
در سال 1400، طبق ماده چهل و شش قانون اصلاح مالیات های مستقیم سال 1380 و بند الف ماده 29 دستورالعمل صدور مجوز بهره برداری ماینینگ در کشور، هزینه دریافت مجوز ماینینگ، نیم در هزار سرمایه ثایت طرح است و حداکثر 1 میلیون ریال به همراه ده هزار تومان حق تمبر است. هزینه صدور پروانه بهره برداری نیز پنج هزار تومان است و ده هزار تومان نیز حق تمبر باید پرداخت شود.
هزینه هر بار تمدید جواز تاسیس استخراج رمز ارز نیز 10 هزار ریال به همراه پنج هزار تومان بابت حق تمبر است.
شرکت ماینینگ چه وظایفی دارد؟
- ارائه خدمات بازرگانی
- فعالیت در حوزه تجارت اینترنتی و تولید محتوای دیجیتالی
- انجام عملیات حق العمل کاری و واسطه گری مجاز تحت وب یا اپ
- بازاریابی غیر هرمی
- پشتیبانی نرم افزارهای سفارش مشتری آنلاین و آفلاین
قابل توجه دارندگان مجوز ماینینگ در ایران
- هر 60 روز یک بار بایستی گزارش عملکرد خود مبنی بر پیشرفت طرح استخراج را بر اساس فرم های رسمی تنظیم شده در درگاه اطلاعات و خدمات وزارت صنعت، معدن و تجارت، ارائه کنید.
- همه مقررات حفاظتی و بهداشتی کار را باید رعایت کنید.
- طبق ماده بیست و ششم فنون اصلاح الگوی مصرف، بایستی چنانچه محصول شما مشمول اجرای اجباری استاندارد مصرف انرژی است، این استاندارد را رعایت کنید.
- اگر بیش از 180 روز از زمان صدور مجوز تاسیس گذشته باشد و شرایط تمدید جواز تاسیس نداشته باشید، جواز موجود فاقد اعتبار می شود.
- اگر به هر دلیلی، اجرای طرح به صرفه نیست، بایستی گزارش توجیهی باتوقف روند سرمایه گذاری به سازمان صمت استان محل اشتغال ارسال شود و اگر تسهیلاتی از دولت گرفته اید، مسترد کنید.
- از رمز های استراج شده نمی توانید در مبادلات داخل کشور اقدام کنید و طبق اعلام بانک مرکزی، مجاز نیست.
- اگر به هر دلیلی دستگاه استخراج رمز ارز شما توقیف شده است، بایستی مجوز استخراج رمز را دریافت کرده و شناسه کسب و کار را فعال نماییند و سپس اطلاعات دستگاه خود را وارد سایت بهین یاب کنید. هزینه های گمرکی به صورت انلاین پرداخت شده و برگ سبز می گیرید و سپس به ناجا مراجعه و نسبت به رفع توقیف ابزار، اقدام کنید.
مخاطب گرامی
اگر شخص شما یا شرکت شما مشتاق به دریافت مجوز مایینینگ در یکی از استان های کشور است و قصد سرمایه گذاری در حوزه استخراج رمز ارز در ایران عصر 1400 دارید، می توانید با کارشناسان هلدینگ ملاصدرا در بخش ارتباط با ما، تعامل کنید. لینک این گفتار را از طریق کانال هایی که در شبکه های اجتماعی عضو هستید، به اطلاع دوستان خود برسانید. بیت کوین طبق فناوری و فاند، محکوم به صعود است.