اخذ مجوز نشریه
همه رسانه های چاپی که با عنوان مطبوعات از آنها یاد می شود و همینطور رسانه های الکترونیکی که به صورت برخط و غیر برخط فعالیت می کنند ، شامل ” مطبوعات ” هستند که از آیین نامه اجرایی قانون مطبوعات مصوب 1395 باید پیروی کنند.
رسانه هایی که چاپی هستند ( مطبوعات ) ، و همینطور رسانه های غیر برخط که آنلاین نیستند در فواصل زمانی منتشر می شوند . به عنوان مثال روزنامه ها روزی یک بار ، هفته نامه به صورت هفتگی ، ماهنامه به صورت ماهانه ، فصلنامه به صورت 3 ماه یک بار و فصلی ، همینطور شش ماه یکبار و سالی یکبار به عنوان سالنامه می توانند منتشر شوند.
مجوز نشریه داخلی را باید از چه سازمانی دریافت کرد ؟
دستگاه اجرایی که باید برای اخذ مجوز نشریه به آن مراجعه کرد ، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است ، که معاونت امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی از سازمان تابعه این دستگاه است. افراد برای اخذ مجوز در استان مورد نظر خود می توانند به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در هر یک از واحد های استانی خود مراجعه کنند.
اشخاص حقوقی به منظور تنظیم مقررات ، باید نسبت به اخذ مجوز نشریه داخلی اقدام نمایند.
اگر هم می خواهید به چاپ و نشر کتاب بپردازید باید جهت اخذ مجوز چاپ و نشر اقدام کنید.
فرآیند صدور مجوز نشریه چگونه است؟
برای گرفتن این مجوز نیازی نیست که به صورت حضوری مراجعه کنید. در اولین قدم باید به سایت www.e-rasaneh.ir مراجعه کنید و ثبت نام اولیه انجام دهید.
اشخاص حقیقی به عنوان مدیرمسئول و اشخاص حقوقی به عنوان صاحب امتیاز باید در سامانه جامع رسانه های کشور اقدام به نام نویسی کنند.
در این سامانه پس از بارگذاری مدارک مربوطه و ثبت تقاضای مجوز انتشار نشریه از سامانه کدپیگیری دریافت می کنید. حداکثر 3 روز کاری پس از ثبت درخواست شما طول می کشد تا نسبت به مدارک و شرایط شما ارزیابی اولیه توسط اداره کل استان صورت گیرد.
به یاد داشته باشید اگر در مدارک ارسالی شما نواقصی وجود داشته باشد تا حداکثر دو ماه زمان دارید تا نسبت به رفع نواقص اقدام کنید . اگر اقدامی از سوی شما صورت نگیرد ، تا سه ماه امکان درخواست مجدد در سامانه نخواهید داشت.
همچنین اگر با مخالفت مدیر کل سازمان فرهنگ و ارشاد اسلامی مواجه شدید می توانید ردخواست تجدید نظر داده تا دوباره بررسی مجدد انجام شود.
صاحب امتیاز در نشریه کیست ؟
صاحب امتیاز شخصیت حقیقی یا حقوقی است که پروانه انتشار نشریه به نام او صادر می گردد. صاحب امتیاز مدیر مسئول را انتخاب می کند و می تواند خط مشی کلی نشریه را تعیین کند .
نکته ای که در این بین وجود دارد این است که اگر صاحب امتیاز شخص حقیقی باشد می تواند خودش مدیر مسئول نشریه باشد.
و اگر شخص حقوقی باشد باید مدیر مسئول از سمت بالاترین مقام مسئول مرکز درخواست کننده معرفی شود.
برای دریافت مجوز نشریه به چه مدارکی نیاز است ؟
همچون هر مجوز دیگری ، مدارکی که متقاضیان باید ارائه کنند بسته به حقیقی یا حقوقی بودن آنها متفاوت است :
مدارک مورد نیاز برای شخص حقیقی :
شخص حقیقی که به عنوان مدیر مسئول باید مدارک خود را ارائه کند :
- عکس پرسنلی ( دو قطعه پشت نویسی شده )
- اصل و تصویر ( کپی ) آخرین مدرک تحصیلی ( حداقل کارشناسی )
- تصویر تمام صفحات شناسنامه
- تصویر کارت ملی
- تکمیل فرم پرسشنامه
- ارائه اصل گواهی عدم سوء پیشینه برای مدیر مسئول
- برای آقایان ارائه کارت پایان خدمت یا معافیت از خدمت الزامی است.
مدارک مورد نیاز برای شخص حقوقی :
شخص حقوقی که به عنوان صاحب امتیاز برای اخذ مجوز نشریه باید مدارک خود را ارائه کند:
- تصویر اساسنامه
- تصویر مجوز تاسیس یا پروانه فعالیت
- تصویر آگهی تاسیس و آگهی آخرین تغییرات شرکت در صورت وجود
- نامه بالاترین مقام مسئول در خصوص درخواست اخذ امتیاز با معرفی مدیرمسئول نشریه
- مجوز کمیسیون انتشارات دولتی برای شخصیت های حقوقی دولتی
متقاضیان حقوقی برای اینکه در نشریات صاحب امتیاز باشند باید :
مراحل قانونی برای ثبت شخصیت حقوقی را طی کنند. در اساسنامه خود مجاز به انتشار نشریه باشند. و همچنین زمینه فعالیت نشریه با زمینه فعالیت شخص حقوقی باید مرتبط باشد.
شرایط انتخاب نام مناسب برای نشریه
نامگذاری نشریه هم باید طبق اصول و قواعد خودش پیش برود. استفاده از نام نشریه ای که هم اکنون موجود است یا به طور دائم یا موقت تعطیل شده اند مجاز نیست چراکه نباید به هیچ وجه مخاطب با نام نشریه شما دچار گمراهی شود و شما را با دیگری اشتباه بگیرد.
استفاده از کلماتی که نامانوس باشد و یا کلماتی که بسیار مشابه باشد. و یا شبهه وابسته بودن به سازمان های دولتی ایجاد کند ممنوع است. هرگونه اختلافی را در این زمینه وزارت ارشاد اسلامی بررسی خواهد کرد و رای نهایی را صادر می کند.
نکات مهم در رابطه با اخذ مجوز نشریات الکترونیکی:
نکته اول : نشریات الکترونیکی در محیط دیجیتال به همان صورت و ظاهر و شرایط نشریه چاپی انتشار می یابند. طی فعالیت مرسوم روزنامه نگاری تولید می شود و به طور منظم طبق تاریخ و روزهای معینی در زمینه های مختلف اعم از سیاسی، اقتصادی و فرهنگی تولید می شود.
نکته دوم : اگر بخواهید نسخه دیجیتال نشریات چاپی را راه بیاندازید ، نیازی به اخذ مجوز جداگانه ندارید.
خرید و فروش مجوز نشریه
طبق قانون مطبوعات، واگذاری امتیاز رسانهها به غیر، ممنوع و منوط به درخواست کتبی صاحب امتیاز و تصویب هیئت نظارت بر مطبوعات است؛ اما در این بین بازار خرید و فروش مجوز رسانه ها بسیار داغ است .
با توجه به آمار رسمی منتشر شده در رابطه با وضعیت مجوزهای رسانه ای ، بسیاری از این مجوزها به علت هایی همچون نداشتن سرمایه برای راه اندازی مجله ، در صورت موافقت مرجع صادرکننده مجوز اقدام به واگذاری نشریه مورد نظر می کنند.
در این خصوص جهت کسب اطلاعات و راهنمایی بیشتر می توانید با کارشناسان ثبت ملاصدرا در ارتباط باشید.