نحوه انتقال ورقه اختراع به دیگران
در مقاله ثبت اختراع به موضوعاتی مانند اینکه اختراع چیست و چگونه به ثبت می رسد توضیحاتی ارائه نمودیم. اما بصورت کلی می توان گفت اختراع رونمایی از یک فرآیند و یا تکنولوژی جدید در حوزه صنعت، فناوری، حرفه و مانند آنها است که در اصل حاصل تراوشات و تلاش های ذهنی صاحب اختراع است. وقتی نحوه انتقال ورقه اختراع به دیگران مطابق با قوانین و مقررات خاص اداره مالکیت معنوی به ثبت برسد به مالک اختراع یک ورقه به عنوان ورقه اختراع داده می شود.
این برگه نشان دهنده مالکیت بهره برداری و معنوی اختراع برای آن فرد و یا احتمالا گروه است.حال در هر زمان ممکن است به هر دلیل تصمیم بر این شود که این ورقه به فرد حقیقی و یا حقوقی دیگری واگذار شود که در این صورت باید این بار هم با انجام شرایط قانونی این اتفاق رخ دهد تا جلوی بسیاری از مشکلات و سو استفاده ها گرفته شود.
انتقال ورقه اختراع
بصورت کلی بر اساس قوانین اداره مالکیت معنوی نحوه انتقال ورقه اختراع به دیگران به دو صورت انجام می شود. یا بصورت قهری و یا بصورت اختیاری که در ادامه توضیح می دهیم :
انتقال ورقه اختراع به صورت اختیاری
در هر زمان و به هر دلیل ممکن است صاحب ورقه اختراع تصمیم بگیرد مطابق با یک توافق ورقه اخترع خود را به دیگری واگذار کند. همانگونه که از نام این روش مشخص است در این حالت فرد صاحب ورقه اختراع اعم از حقیقی یا حقوقی بنا به دلایلی مانند فروش، توافق ، نیاز و … ورقه خود را به دیگری که آن هم می تواند هم حقیقی باشد و هم حقوقی واگذار می کند.
در این صورت باید در نظر داشته باشید که با انتقال حق ورقه اختراع به دیگری تمامی منافع آن را هم به فرد دیگر واگذار خواهد کرد مگر اینکه توافق به شکل محدود انجام شده باشد که باید بین خودشان توافق نمایند. در واقع با این انتقال یا کل سهم اختراع و یا منافع آن می تواند به دیگری واگذار شود.
مطابق با ماده 40 قانون ثبت علائم و اختراعات در صورت انتقال اختیاری ورقه اختراع به فرد دیگر هم باید تمامی الزامات و اسناد انتقال بصورت رسمی و قانونی انجام شود و این کار توسط دفاتر اسناد رسمی انجام می شود. بنابراین باید ابتدا انتقال ورقه در دفاتر اسناد رسمی انجام شود و بعد از آن سند تنظیم شده در این دفاتر برای اعمال تغییرات برای اداره مالکیت معنوی ارسال شود.
انتقال ورقه اختراع به صورت قهری
انتقال ورقه اختراع در دو حالت حالت قهری به خود می گیرد. در حالت اول مالک ورقه اختراع یا فوت شده و یا دچار محجوریت اثبات شده است و در حالت دوم حق ورقه اختراع زیر سوال رفته و بنا بر ادعایی این حق و مالکیت از دارنده ورقه اختراع سلب شده است.
بنابراین در حالت اول که دارنده ورقه حق اختراع محجور و یا فوت شده است باید وارثان بر حق او با مراجعه به محاکم قضایی و پس از ارائه صورت وضعیت انحصار وراثت می توانند ورقه اختراع را به یکی از وراث و یا به فرد حقیقی یا حقوقی دیگر با اجازه تمامی وارثین انتقال دهند.
اما در حالت دوم ممکن است بعد از ثبت اختراع و صدور ورقه اختراع به نام یک فرد بنا بر شکایت فرد حقیقی یا حقوقی دیگری و طی مراحل قانونی مشخص شود که اختراع به ناحق به نام دارنده ورقه اختراع به ثبت رسیده و باید ابطال و به نام شاکی به ثبت برسد. در این حالت معمولا دادگاه حکم می کند که ورقه اختراع به نام شاکی تغییر وضعیت دهد که با تایید رئیس اداره مالکیت صنعتی و با صدور حکم قضایی این اتفاق می افتد و ورقه به نام فرد جدید صادی می شود.
محاست و مزایای انتقال ورقه اختراع
همانگونه که توضیح داده شد نقل و انتقال ورقه سهام برای دارنده ورقه اختراع مزایایی را به همراه دارد که دلیل اصلی تلاش بسیاری از مخترعین برای اختراع جدید را توجیه می کند. از عمده ترین مزایای انتقال یان ورقه اختراع می توان به موارد زیر اشاره نمود:
انتقال ورقه معمولا با استناد به یک توافقنامه انجام می شود که در آن مبلغی به مخترع داده خواهد شد که می تواند جوابگوی تمامی تلاش های او باشد و معمولا مبلغ قابل توجه و مناسبی است. در این حالت مخترع یک مبلغ را دریافت و حق استفاده از اختراع و یا مزایای ان را به دیگران می دهد .
حفظ حق اختراع گاها خیلی توجیه پذیر نیست و بخصوص اگر این اختراع در زمینه ای باشد که هر روز در حال توسعه است می تواند خیلی زود کارایی خود را از دست بدهد و بنابراین مزایای این اختراع از دست صاحب اختراع خواهد رفت. در نتیجه با این روش او مبلغی را دریافت و این حق را واگذار کرده است و به سود خود رسیده است.
معمولا مخترعین حقیقی از راه اختراعاتی که انجام می دهند تامین معاش هم می کنند. ضمن اینکه بسیاری از اختراعات برای اینکه تجاری سازی شوند نیاز به سرمایه زیادی دارند که از عهده مخترعین حقیقی خارج است و با انتقال آن به شرکت های حقوقی نه تنها به کشور خود خدمت کرده اند بلکه مبلغی نیز دریافت نموده و خود نیز بهره مند می شوند و به آن شرکت هم کمک شده است. ضمن اینکه انتقل ورقه اختراع می تواند با مشارکت در سود اتفاق بیافتد که آورده طولانی مدت برای فرد حقیقی به همراه خواهد داشت.
روش انتقال ورقه اختراع
بعد از اینکه دارنده ورقه اختراع با یک خریدار و یا شریک به توافق رسید برای انتقال سهم ورقه اختراع خود به فرد دوم باید به یکی از دفاتر رسمی دادگستری مراجعه و در آنجا با تنظیم مستنداتی توافقات خود را برای انتقال اعلام دارد.
بعد از آن باید این مستندات به همراه مدارک خریدار و انتقال دهنده و برخی دیگر از مستندات به اداره مالکیت معنوی ارسال تا انتقال سهم ورقه اختراع به فرد دیگر انجام شود. در این مرحله حتما باید موضوع انتقال در روزنامه رسمی و یک روزنامه کثیر الانتشار حداقل چاپ شود. بعد از این مرحله طبق توافق صورت گرفته خریدار می تواند از تمامی حقوقی توافق شده بهره مند شود.
روش دوم انتقال ورقه سهام استفاده از تخصص موسسات حقوقی معتبر است. این موسسات با توجه به اشرافی که بر موضوعات حقوقی دارند در تنظیم مستندات و حتی قیمت و ارزش گذاری ورقه های اختراع و تعیین شرایط و حدود و اختیارات توانایی هایی دارند که قاعدتا در اختیار خود افراد حقیقی نیست .