شرایط اخذ مجوز داروخانه
از آنجائیکه متقاضی برای اخذ مجوز داروخانه و تاسیس آن بسیار بالاست . طبق قوانین و مقررات کسانی که مدرک تحصیلی دیپلم به بالا دارند و یا در رشته های داروسازی و شیمی دارویی تحصیل کرده اند ، می توانند اقدام به تاسیس داروخانه نمایند ، با این نکته که متقاضیان بر اساس مفادی که در آیین نامه آورده شده است اولویت بندی می شوند .
به عنوان مثال داشتن تحصیلات مرتبط باعث بالا رفتن اولویت متقاضی در اخذ مجوز میشود . هرچه امتیاز و رتبه بالاتری داشته باشید می توانید در نقاط بهتر و مهم تری مجوز تاسیس داروخانه را دریافت کنید.
شرایط اخذ مجوز داروخانه در شهر یا روستا
در هر شهر یا روستا که نیاز به تاسیس داروخانه باشد، به تشخیص دانشگاه علوم پزشکی این امر انجام می شود. اگر در خطه مربوطه متقاضی واجد شرایط ( کسی که دارای حد نصاب امتیاز لازم باشد) وجود نداشته باشد ، دانشگاه علوم پزشکی می تواند با استعلام از طریق یکی از جراید کثیرالانتشار ( روزنامه کثیرالانتشار ) ، فردی که دارای بیشترین امتیاز است را جهت اخذ مجوز به کميسيون قانونی امور داروخانه ها معرفی کند.حداقل امتياز فرد معرفی شده ۱۶۰۰ می باشد.
اما اینطور نیست که هر کس درخواست اخذ مجوز بدهد سریعا برای او مجوز صادر شود، یکی از شرایط مهمی که اخذ مجوز داروخانه دارد ، این است که طبق ضابطه های قانونی این مجوز بر اساس حد نصاب جمعیت ارائه می شود.
به عنوان مثال بر اساس گزارش ایسنا طبق گفته های کارشناس مسئول اداره امور داروخانهها و شرکتهای توزیع داروی سازمان غذا و دارو : ” به عنوان مثال برای تهران به ازای هر ۴۵۰۰ نفر یک مجوز تاسیس داروخانه تعلق میگیرد و این مجوز به کسی که امتیازش بالاتر است، داده میشود. کسی هم که امتیازش پایینتر باشد، برای دوره بعدی در نوبت میماند .”
نکته مهم دیگر در ارتباط با بومی بودن متقاضیان است. ملاک بومی بودن ، تولد فرد در محل یا داشتن 5 سال سابقه کار پیوسته در شغل های مربوط به داروسازی ، و یا 5 سال تحصیل در استان مورد تقاضا است.
اگر فردی بومی استان مورد نظر باشد ، 50 امتیاز و اگر بومی شهرستان مورد نظر باشد 100 امتیاز بومی بودن را دریافت می کند.
شرایط لازم برای ثبت نام متقاضیان تاسیس داروخانه :
– داشتن حداقل امتیاز محل که توسط دانشگاه علوم پزشکی مربوطه تایید شده باشد.
– دارا نبودن مجوز يا پروانه تاسيس يکی از مراکز يا موسسات پزشکی
– هر فردی می تواند در شهر یا روستای تابعه متقاضی تاسیس داروخانه باشد.
– در شرایطی که چند نفر متقاضی واجد شرایط تاسیس داروخانه باشند ، اولویت تاسیس با فردی است که پس از استعلام انشگاه بیشترین امتیاز را کسب کرده باشد.
– در صورتی که کسی نتواند به فعالیتش در داروخانه ادامه دهد ، می تواند داروساز واجد شرایطی را جهت بررسی صلاحیت معرفی کند.
مراحل لازم برای اخذ مجوز داروخانه
در قدم اول باید به صورت الکترونیکی و غیر حضوری اقدام به ثبت نام نمایید . برای اینکار باید وارد سامانه pharmacy.fda.gov.ir شوید . ثبت نام کنید و کد رهگیری خود را دریافت کنید. لازم است در این سامانه مدارک لازم را بارگذاری نمایید. این مدارک مشخص کننده امتیاز شما برای اخذ مجوز داروخانه است . هرچه امتیاز مکتسبه شما بیشتر باشد شانس بالاتری برای دریافت مجوز دارید.
پس از ثبت نام به شما اعلام می شود تا 15 روز پس از تاریخ ثبت درخواست باید نسبت به ارسال گواهی عدم سوء پیشینه و عدم اعتیاد اقدام کنید.
توجه کنید که مدارک را هر چه زودتر( در مدت معین شده ) ارسال کنید ، سریع تر به پرونده شما رسیدگی می شود. در صورت عدم ارسال به موقع مدارک ، نوبت رسیدگی به پرونده شما به تاخیر می افتد.
از این مدارک علاوه بر بررسی مجموع امتیاز به جهت صدور مجوز، پروانه تاسیس و بهره برداری از داروخانه استفاده می شود.
امتیاز مدارک تحصیلی برای اخذ مجوز داروخانه :
در طول مقاله چندین بار عنوان کردیم که اولویت پذیرش درخواست مجوز بر اساس امتیاز اشخاص است . اما این رتبه بندی به چه صورت است. براساس نوع مدرکی که اشخاص موفق به دریافت آن می شوند امتیاز بالاتر یا پایین تر دریافت می کنند.
به عنوان مثال :
مدرک دیپلم 500 امتیاز دارد.
مدرک دانشگاهی در رشته هایی به غیر از علوم پزشکی دارای امتیاز 600 است.
مدرک کاردانی و کارشناسی در رشته های علوم پزشکی 800 امتیاز دارد.
مدرک کارشناسی ارشد و بالاتر در رشته های علوم پزشکی 1000 امتیاز دارد.
مدرک کارشناسی داروسازی دارای امتیاز 1600 است.
مدرک کارشناسی ارشد داروسازی 1750 امتیاز
مدرک دکتری عمومی داروسازی 2000 امتیاز
مدرک دکتری تخصصی ( پی اچ دی ) با پایه داروسازی 2200 امتیاز دارد.
مدارک لازم برای ثبت نام متقاضیان تاسیس داروخانه :
تصویر مدارک هویتی فرد ( شناسنامه – کارت ملی )
تصویر کارت پایان خدمت یا معافیت
تصویر مدارک تحصیلی
ارائه سابقه فعالیت
اخذ شرایط فیزیکی لازم برای محل احداث داروخانه
اخذ شرایط جمعیتی برای تاسیس
گرفتن موافقت کمیسیون ماده 20
نکته مهم :
طبق ضوابط و شرایط تاسیس داروخانه :
محل سکونت موسس داروخانه بايد در همان شهر محل تاسيس داروخانه يا در فاصله حداکثر يکصد کيلومتری داروخانه باشد به گونه ای که اشراف بر داروخانه امکان پذير باشد. بديهی است در مورد موسسين داروخانه های داير که به دليل مشکلات امکان حضور در داروخانه را ندارند بايد مدارک و مستندات لازم جهت طرح در کميسيون ماده بيست دانشگاه ارائه دهند.در صورت تاييد کميسيون فعاليت داروخانه با رعايت ساير مقررات برای مدت شش ماه و تمديد آن برای يک دوره شش ماهه بلامانع است.